torstai 15. tammikuuta 2015

#50 Sadepäivän varalle osa 1 - Piirtäminen

Postauksen/postaussarjan nimi ei oikein osu vuodenaikaan, mutta voihan lumisateessakin istua sisällä tekemässä jotain. Ensin ajattelin tehdä yhden postauksen, jossa luettelen erilaisia asioista mitä tylsänä päivänä voisi tehdä, mutta jo piirtämisestä kertova osuus venyi niin pitkäksi, että ajattelin aloittaa kokonaisen postaussarjan. Olkoon se vaikka 50:n postauksen spesiaali samalla. Saa nähdä kuinka osaa jaksan/keksin tehdä ja koska seuraava tulee, mutta tässä nyt ainakin ensimmäinen. Piirtämisestä voisin tehdä useampiakin postauksia ihan muutenkin joskus.
     Ensimmäisessä osassa tosiaan aiheena hevosen piirtäminen ja muutamia neuvoja jos alkaa skein käydä tylsäksi.

Hevosen piirtäminen

Monta hevosta on kyllä tullut piirrettyä vuosien varrella. Varmasti ensimmäiset sieltä seitsenvuotiaasta, kun ratsastuksen aloitin, tai jopa kauempaa. Nykyään on piirtely jäänyt vähemmälle, pääasiassa koulussa nykyään enää piirrän. Piirtäminen on hyvä tapa kuluttaa aikaa ja muutenkin mukavaa tekemistä. Jos kuitenkin alat kyllästyä kokeile soveltaa näitä vinkkejä töissäsi:

1. Piirrä eri kuvakulmasta

Minä varsinkin piirrän lähes aina piirtäessäni hevosen, tismalleen samasta kulmasta ja aina samoin päin. Hevonen on aina samassa asennossa, varsinkin nykyään kun taidot ovat vähän ruosteessa ja hevosen haasteellisuus alkaa näkyä varsinkin sen vartalossa.
       Alla oleva kuvassa on yksi hevonen edestä, mallista piirrettynä. Toinen vasemmalta kyljeltä, mulle hyvin tyypillinen hevonen, juuri tuollaisia piirrän aina. Viimeinen on mallista piirretty arabi, johon haasteeta toivat rodulle ominainen kaareva kaula ja oikea puoli. Myös kuvakulma viistosti edestä hankaloitti varsinkin kaulan piirtämistä.


2. Käytä eri kyniä

Paraskin puhumaa, käytän lähes poikkeuksetta lyijykynää, vieläpä lyijytäytekynää, mikä on ehkä huonoin keksimäni vaihtoehto piirtämiseen. Väritän piirroksiani todella harvoin ja silloinkin yleensä pastelliväreillä. Joskus kun oikein tylsää on, tulee kuitenkin käytettyä puuvärejäkin. Vahaväreillä en ikimaailmassa piirrä vapaaehtoisesti, mutta koulussa niitäkin on tullut käytettyä. Viimeisin hevonen vahaväreillä oli 3 vuotta vanha, joten päätin laittaa uudemman tekeleen, vaikka se ei esitäkään hevosta.
     Ensimmäisenä kollaasissa tosiaan lyijykynätyö. Piirsin kesällä keskellä yötä, kun en saanut nukuttua. Esittää silloista unelmahevostani. Saman hevosen piirsin myöhemmin varusteet päällä, joka löytyykin alempaa. Toisena kokonaan puuväreillä piirretty sininen yksisarvinen (?). Tätäkään en ole oikeastaan värittänyt, vaan piirsin vain puuvärillä. Kolmantena pastellivärein tuherrus, ruskea mikä-lie-hevonen. Lopussa tosiaan omena, jonka piirsin vahaväreillä. 3. Piirrä uudestaan jo piirtämäsi kuva

Joskus aikoinaan, vuonna 2012 tykkäsin paljon Spirit-nimisestä piirretystä elokuvasta. Elokuvan lisämateriaaleista löytyi ohjeet Spiritin piirtämiseen ja saman vuonna piirsin sen kahdesti. Myöhemmin katsoessani papereita ei uskoisi, että molemmat ovat samalta vuodelta. Ensimmäinen on ihan hirveä, toinen jo parempaan päin.


4. Piirrä hevonen eri asentoihin

Kuvista varmaan huomaatte jälleen, että kaikki hevoset katsovat vasemmalle. Mitään näistä en ole piirtänyt mallista, joten nyt tässä aina lailla omaa tyyliäni, jos en ala mitään erikoista väsäämään. voit piirtää hevosen, seisomaan paikallaan, kävelemään ravaamaan, laukkaamaan, hyppäämään esteen, takajaloilleen, piehtaroimassa.. Vaihtoehtoja on todella monta.


5. Piirrä kuvasta lempihevosesi kanssa

Viime kesänä sain uudet pastellivärit ja ihastuin niihin niin, että sain inspiraatiota piirtää itseni Pandan kanssa. Yhdennäköisyys ei ihan huikaise, mutta ainakin sen tunnistaa samaksi kuvaksi, vai?6. Kokeile eri tekniikoita esimerkiksi ohjekirjoista

Oman piirrustustyylinsä löytämiseen saattaa joutua kokeilemaan useita tyylejä ohjekirjoista ja malleista piirtämällä. Oma tyylini on muodostunut useiden eri tapojen sekoituksena. Alla mm. kolmantena Lena Furbergin ohjekirjasta ohjeen mukaan piirretty. Kaksi oikeanpuoleista olen myös piirtänyt ohjeen mukaan. Ensimmäiseen on jostain vanhan Hevoshullun palstalta jonkin muun lähettämästä piiroksesta mallia otettu.


7. Lisää töihisi pieniä yksityiskohtia, joita voisi katsella pitkään

Nimesin alla olevan työn Hullunmyllyksi ja sitä se taitaa ollakkin. Aluksi ajattelin piirtää vaan keskelle kieltäytyvän hevosen, jonka ratsastaja lentää suoraan vesiesteestä tulevan hain kitaan. Siitä piirros sitten lähti paisumaan kavereitteni avustuksella. Aion tehdä vielä paljon muutakin, mutta aika loppui kesken, kun kuvistunnilla piirsin. Paperin takana on edelleen lista ideoista mitä reuraavaksi aioin piirtää.Mitäs tykkäätte tästä ideasta? Oliko neuvoista apua? Mitä haluaisit seuraavaan osaan?

10 kommenttia:

 1. Oot todella hyvä piirtämään, upeita piirroksia! :)

  VastaaPoista
 2. Tota hullunmyllyä Jossu sun oikeesti pitää jatkaa!!:D

  VastaaPoista
 3. Sait uuden lukijan! :)
  http://inkatuulia.blogspot.fi/ toivottavasti muistat mut vielä :D
  ps. Ihania piirustuksia! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä mä sut muistan! :) Liityin myös sun blogiin lukijaksi.

   Poista
 4. Toi toiseksi alemmin kollaasin hepat on niin upeita!

  VastaaPoista