tiistai 28. huhtikuuta 2015

#96 Alavuden leiri 2/4 - Rataesteillä alas satulasta

Leirin kokonainen päivä lauantai on siis jaettu kahteen osaan, kun sinä päivänä tapahtui niin paljon. Aamulla herättiin seitsemän jälkeen, nousin kyllä reilusti myöhemmin. Aamupala kahdeksalta ja sen jälkeen talliin laittamaan heppoja aamupäivän estetunnille. Sain mennä Jaskalla, jota olin edellisenä päivänä katsonutkin kun hetken aikaa jotain tuntia katsottiin. Jaska oli karsinassa vähän hapan ja yritti kovasti luimia ja kuopia. 

Alkuverkassa Jaska tuntui ravissa vähän hitaalta ympyröillä, mutta suoralla sitten likkui kivan reippaasti. Ravattiin pitkillä sivuilla kevyessä istunnassa ja tehtiin temponlisäys. Yleensä en pysy kevyessä tai esteistunnassa, mutta nyt se sujui iha hyvin ja Jaskakin lähti pohkeesta eteen. Lyhyillä sivuilla tehtiin harjoitusravissa voltti ja sen jälkimmäisellä puoliskolla väistettiin takapäätä ulos. Jaskalla oli todella mielenkiintoinen ja vaikeasti istuttava ravi. Siksi harjoitusravi vähän hiipui, kun ei pystynyt itse kovin reippaassa ravissa istumaan. Väistökin sujui ihan ok.

Kaikki kuvat videolta kaapattuja, joten laatu on huikaiseva.

Laukkaverkka otettiin laukkaamalla ympäri maneesiä jälleen vähän kaarrellen tai ymypyröillä pyöritellen. Koko ajan piti olla esteistunnassa, joka on mulle todella vaikeaa välillä. Jaskalla oli kuitenkin sellainen eteenpäinpyrkivä laukka ja muutenkin sen tyylinen, että siellä oli helppo olla ylhäällä. Laukan nostaminen oli vähän vaikeaa, koska ravi vain kiihtyi, eikä ruuna sitten nostanut laukkaa napakasti, jota vielä vaikeutti se, että unohdin vähän tuntuman nostoissa. Laukka kuitenkin nousi joka kerta, vähän vahemmän tyylikkäästi, mutta kuitenkin.

Hypättiin muutama verkkahyppy pitkän sivun keskellä olevalle pystylle yksi kerralla keeskiympyrällä. Hypyt sujuivat hyvin, niistä näkyy toisella videoilla molemmat suunnat ja toisella toinen. Kuvasin siis kypäräkameralla ja sitten Roosan kanssa kuvattiin toisiamme, joten toinen video Roosan kamerasta. Kuvaajaa ei maneesin laidalle koko leirin aikana saatu, mutta ei se oikeastaan haitannut.


Keskiympyrähyppyjen jälkeen hypättiin kierros tai kaksi niin, että ensin kapea pysty vinosti toiseen päätyyn, sitten okseri toiseen päätyyn ja vielä toisen kerran kapea. Jaska vähän katseli toista päätyä, joten kapean jälkeen se olisi mielellään lähtenyt oikaisemaan jo aikaisin. Se kuitenkin meni ihan hyvin päätyyn, kun muisti jo esteen päällä ohjata.

Tunnin aikana tuntiin kahta eri rataa. Ensimmäinen rata oli kapea, sitten kolmen esteen linja, johon jokaiseen väliin tuli kolme laukkaa. Sen jälkeen vielä okseri. Estekorkeus oli noin 60-70 cm. Rata alkoi siis kapealta, jolle ihan hyvä hyppy, sen jälkeen linja, jolle ensimmäiselle pohjaan ja sitten väliin neljä askelta. Tulin uudestaan ja sitten sain kolme molempiin. Toisessa välissä meni jopa vähän pitkäksi, että sai ottaa aika paljon laukkaa pois. Lopuksi vielä okseri hyvin.

Tultiin sama rata uudestaan, mutta perään vielä aluksi hypätty pysty. Esteitä myös nostettiin vähän. Olen tosi huono arvioimaan esteiden korkeuksia, mutta pysty oli ehkä 75-80 cm. Tämä rata meni tosi hyvin, linjan jälkimmäinen väli vaan äji vähän ahtaaksi.


Sitten tultiin toista rataa, joka puolestaan alkoi pystyllä. Sen jälkeen okseri, jolle hyvä hyppy. Kapean jälkeen Jaska ei mennyt kunnolla päätyyn, joten linjan ensimmäiselle tuli pohjaan, enkä saanut tarpeeksi ratsatettua, jotta olisi kolme askelta sopinut. Toiselle esteelle kielto ja kukahan se sieltä lentää selästä. Olin jo menossa hyppyyn, mutta sitten Jaska ei hypäänytkään ja kieltoihin tottumattoneena muksahdan esteen taakse naama edellä mahalleni. Ei onneksi sattunut ja eikun takaisin selkään. Linjan menin vielö uudestaan ja sain sille paremman reitin. Se meni sitten oikein hyvin. Viimeinen väli vähän ahdas, mutta muuten kivasti.


Roosan kuvaamalla videolle tippuminen kuvattu Bandicamilla, koska kokeilin zoomata videoata vähän, jotta näkisi paremmin. Se ei sitten onnistunut kovin hyvin, mutta en onneksi poistaunut tuota pätkää, koska myöhemmin hukkasin alkuperäisen kymmenminuuttisen jonnekkin. Ja videot ainoastaan mun koneella. Välistä siis puuttuu varmaankin yksi rata sen vuoksi.Tunnin jälkeen hoidettiin hevoset ja mentiin syömään. Hetken päästä yhden aikaan lähdettiin autolla vähän katselemaan maastoesteitä ja teoriaa, kuinka niille pitäisi ratsastaa. Otin kameran mukaan ja muutamasta esteestä kuvan nappasin. Suurinta osaa niistä ei sitten vain hypätty, vaan mentiin muita esteitä.

Maastosta löytyi valtavan jyrkkiä mäkiä, jotka näyttivät siltä, ettei niitä voi hevonen päästä laukkaamaan ylös. Tässä yksi jyrkimmistä ja pisimmistä.
Tässä yksi esteistä, joita menimme. Vesiesteen liuska.
Vesieste toisesta kohdasta. Tukin yli emme hypänneet.
Hiekkamonttu, jonne sunnuntaina mentiin muutamalle esteelle.
Tämä este oli ihan valtavan kokoinen, vaikka ei siltä välttämättä näytäkkään. Mua vyötäröön asti.
Tällä kertaa tekstiä oli paljon. Oliko sopivasti? Entä kumpi video oli kivempi? Haittasiko kunnon kuvien tai järkkärivideoiden puuttuminen tunnilta?

6 kommenttia:

 1. Toi tippuminen näytti hauskalta selästä kuvattuna... :D Molemmat oli kivoja videoita! Tää oli kiva postaus, ja tekstiä oli sopivasti :) Kunnon kuvien/videon puuttuminen ei niin haittaa, mutta toki kuvat olisivat aina kivoja, edes jonkinlaiset :D

  VastaaPoista
 2. Tykkään enemmän ite "ulkopuolisten" kuvaamista videoista, sillä on kiva nähdä myös ratsastajan mukautumiset ymt. Järkkärivideon puuttuminen ei haitannut mitään, tarpeeksi hyvä laatu noin. Myös tekstiä oli mun mielestä sopivasti, kiva postaus kaikkiaan. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin munkin mielestä, kypäräkameralla kuvatutu videot on vaan kiva lisä tai jos muuten ei kuvaajaa saa niin nekin menevät :)

   Poista
 3. Tosi kiva postaus! Oli kiva nähdä selästä että ulkopuolisen näkökulmasta :)

  VastaaPoista