torstai 18. joulukuuta 2014

#37 Uusi ponituttavuus

Moi!

Tallille tuli syksyllä uusi ihana poni: Aku. Sillä oon halunnut mennä vaikka kuinka kauan jo ja nyt eilen sain! Rakastan poneja, vaikka oonkin niille vähän pitkä.. (No mitäs se haittaa jos poni 145cm ja minä 180cm?) Ponit on ihania. Varsinkin shetlanninponit.
   Meillä on valmennuksissa aina tapana, että tallin omistaja laittaa taululle neljä hevosta ja saamme itse päättää kuka menee milläkin. Vaihtoehtoina oli Fabe ja Aku ja mietin kauan, että onkohan vähän hassua mennä niin pienellä ponilla. Elikkäs Aku on tarkemmin 144cm korkea rautias eestinhevonen. Se on syntynyt vuonna 2008 Virossa ja ruunattiin ilmeisesti kesällä. Ponin koon takia mietin hetken, että valitsenko sen, kun en ole koskaan sillä mennytkään, mutta sitten muitten kannustaman päätin valita Akun. Enkä kadu yhtään! Vaikka en itse osannutkaan sillä ratsastaa, poni oli silti hieno!


Miten niin me näytetään hassulta? Jalka seikkailee ties missä.
Aluksi verkattiin normaalisti käynnissä, ravissa ja laukassa molempiin suuntiin. Aku punkasi koko ajan sisäänpäin ympyröillä ja oli työn takana saada se käymään pääty-ympyrällä uralla tai edes sen lähellä. Tiesin sen kyllä jo etukäteen. Laukka oli kyllä ponilla ihanan tasainen, kun on tottunut noihin ei-niin-tasaisesti laukkaaviin isoihin hevosiin.

Lähdettiin tekemään molempiin päätyihin ensin käynnissä tehtävää, jossa siirryttiin spiraalimaisesti isolta ympyrältä ympyrän keskelle n. 10 metrin voltille. Volttia jatkettiin hetki ja sitten väistettiin sisäpohkella edessä ryntäät takaisin isolle ympyrälle. Sitten ravattiin toiseen päätyyn ja sama siellä. Tehtävä oli aika kiva ja erilainen kun mitä yleensä tehdään. Isolla ympyrällä Aku oli hankala saada tarpeeksi isolle tielle, mutta sitten kun piti pienentää sen kääntämiseen tarvittiin paljon ulkopohjetta, joka ei ollut kaikista helpointa kun jalat roikkuu ponin mahan alapuolella. En ole varma väistikö Aku ollenkaan niin kuin piti, paitsi kerran kun valmentaja kehui siitä.


Seuraavaksi tehtiin samaa ravissa, jossa kääntäminen oli vielä vaikeampaa. Takaisin isolle ympyrälle väistämisen jälkeen nostettiin laukka ja laukattiin kierros tai vähän yli. Ravissa meni ihah hyvin suurempia ongelmia ei ollut. Akulla on kyllä niin ihana ravi, kun ei tarvi kuin istua vain. En tarkoita ratsastamatta jättämistä, mutta sitä ettei tarvitse pitää itseään penkissä ilman, että pomppii ylös alas. Laukassa tuli lopuksi lievästi sanottuna pieniä ongelmia. Aku ei enää nostanutkaan laukkaa... Tai oikeastaan en saanut siä nostamaan. Ravi kiihtyi ja sitten otin pidätteen uudestaan ja laukkapohkeet ja laukka melkein nousee... Nolotti suoraan sanottuna aika paljon kun en edes laukkaa saanut nostettua. Viimeinen nosto oli ihan hyvä, kun muistin pitää ohjat kädessä, enkä heittänyt niitä pois. Akulla pitää olla koko ajan ohjastuntuma, mikä on hankalaa kun tykkään ratsastaa todella rennolla kädellä. Eli vika on käsissä. Joillekkin hepoille, kuten Simolle se sopii, mutta Akun tyyppisillä hevosilla pitää olla tiukka ohja koko ajan.


Ihana poni oli, lopuksi meni oikein hienosti ja myötäsikin niskasta, että ei sekään tunti ihan hukkaan mennyt. Unohdin ladata kameran akun ja kuvia on sen takin ensimmäiseltä 10 minuutilta ja videota ei ollenkaan. Aina joku unohtuu, kameea, akku tai muistikortti jää kotiin tai muistikortti on täynnä tai akku tyhjä. Pitäis varmaan hommata vara-akku ja muistikortti niin olis aina mukana.

Kyllästyin uuteen ulkoasuun muuten jo seuraavana päivänä sen vaihtamisesta, saa nähdä teenkö heti uuden joku päivä.


Tykkäättekö te enemmän poneista vai hevosista?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti