lauantai 28. marraskuuta 2015

"Ehkä joskus koulutunnilla"

Perjantaina hyppäsimme tunnilla, koska sunnuntaina menemme kisoihin ja hyppytaukoa oli muutama viikko. Roosa meni Kaapolla, joten pääsinkin sitten kokeilemaan ihan uutta tuttavuutta. Tämä kyseinen 2008 syntynyt tamma on kutsumanimeltään Roby, tai oikeastaan Ropsuksi sitä monet sanovat. Se on tallin oma kasvatti ja nykyään Annikan kilpahevonen. Se ilmeisesti nyt talven aikana on tulossa silloin tällöin tunnille, mutta en todellakaan arvannut itse pääseväni sillä menemään ja vieläpä esteitä.

Ropsu oli jo käynnissä todella innokas. Käveli reippaasti ja tuntui siltä, että se olisi siirtymässä raviin koko ajan. Sitten kun otettiin ohjat käteen ja lähdettiin ravaamaan niin kyllä se olikin hieno. Ravi oli niin ilmavaa, mutta kuitenkin samalla tasaista. Tehtiin sellaista tehtävää, että pitkän sivun alusta väistettiin muutama metri uran sisäpuolelle ja sitten ylitettiin puomi. Väistö onnistui vasemmalle paremmin. Ei se varmaan joka kerralla edes väistänyt kunnolla, mutta kuitenkin irtosi uralta. Oikealle sitten aluksi Ropsu meinasi jämähtää uralle, eikä ensimmäisellä kerralla väistänyt ollenkaan. Käänsin seuraavalla kerralla ihan vähän uran sisäpuolelta ja päästiinkin sitten oikeaan linjaan. Väistö ei varmaan kyllä ollut kovin hyvää. Ropsu oli jo ravissa aluksi vahva, mutta kun sen sai hidastamaan, se jatkoi sopivassa temmossa. Otimme laukkaa alkuverkassa pääty-ympyröillä molemmissa päädyissä. Ropsu lähti ensimmäiseen laukkaan kuin tykin suusta. Vauhti näyttää videolla ihan sopivalta, mutta aluksi kyllä laukattiin aika lujaa. Ravisiirtymässä saikin sitten pelhameillakin ihan kunnolla kiskaista, että siirtymisen sai tehtyä. Ympyröillä se oli vielä suhteellisen helppoa. Pikku välikäyntien jälkeen aloimme kääntää päädystä keskihalkaisijalle kolmelle ravipuomille, joiden jälkeen nostettiin sen puolen laukka kumpaan suuntaan aikoi kääntyä. Puomit menivät ihan hyvin, vaikka ennen niitä sai ottaakin ison pidätteen. Laukka nousi hyvin, mutta oli välillä väärä ja jäi sitten ristilaukkaan, vaikka Ropsu vaihtoikin etupään. Muutaman kerran jouduin kääntää voltille, koska en meinannut saada sitä raviin ollenkaan suoran jälkeen.

Hypättiin tunnilla rataa ja aloitimme ensin lävistäjän lopussa olevalla ristikolla. Ensimmäinen hyppy oli vähän tunnustelua, miten tämä reagoi esteisiin ja kuinka lujaa oikein mennään. Muutamaa askelta ennen Ropsu otti spurtin ja hyppäsi sitten aika pitkän loikan. Seuraava kerta sujui paremmin, koska sain tehtyä kunnon pidätteen ja tuli yksi askel lisää. Tehtävään lisättiin toinen este, jolle ratsastettiin päädyn kautta ja käännettiin uudelle lävistäjälle. Ensimmäiselle esteelle tuli erikoinen hyppy, koska toin aika pohjaan, mutta se oli parempi, kuin tosi kaukaa, koska Ropsu oli paremmin hallussa ja pääsin ratsastaamaan seuraavalle esteelle.

Rataan lisättiin seuraavalla kierroksella pitkän sivun suuntaisesti oleva okseri. Ykkösen jälkeen laukka jäi ristiin, joten korjasin sen voltilla. Kakkoselle tuli hyvin, mutta sen jälkeen laukka lähti vähän kiihtymään ja tein toisen voltin, jolla sain hevosen taas haltuun. Okserille tuli taas vähän kiihdytyslähestyminen. Tulimme vielä kerran pidennettyä  ja korotettua rataa, johon lisättiin vielä kaksi ensimmäistä estettä uudestaan eri suunnista. Kaksi ensimmäistä estettä mein hyvin, vaikka puomi tulikin alas. Okserille ihan hyvin, vaikkakin edelleen reippaasti. Jouduin tehdä tässä välissä ymypyrän, koska pudonnutta puomia nostettiin vielä. En suoristanut kunnolla esteelle ja Ropsu huomasi sen vähän myöhään, joten tuli kiemurainen lähetysminen ja pohjaan. Viimeiselle yritin jostain syystä ottaa vielä lisäaskeleen, vaikka paikka olikin ainakin videolta katsottuna ihan hyvä. Ropsu olikin eri mieltä ja hyppäsi jo enkä päässyt kunnolla mukaan hyppyyn. Tulimme vielä jokainen lopuksi jonkin kohdan radasta ja tulin kaksi ensimmäistä estettä. Niitä ei näy videolla, mutta se sujui hyvin.

Oli tosi kiva päästä kokeilemaan Ropsua ja ehdottomasti haluaisin uudelleenkin mennä. Oli vähän haastetta, mutta kun oikeat nappulat alkoi vähitellen löytymään, alkoi sitten sujumaankin paremmin.

Osa videoista on kuvattu puhelimella, koska kamerasta alkoi loppua tila ja akku. Koko videon laatu sitten huononi selittämättömästä syystä jossain vaiheessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti