sunnuntai 7. helmikuuta 2016

Kehityskatsaus: Valokuvaus

Mistä tietää, että on kehittynyt valokuvauksessa. Siitä, että hävettää katsella viime vuoden kuvia.

Tämän postauksen julkaiseminen on vähän venynyt, koska kaikista kategorioista ei ollut uudempia kuvia. Nyt sain kuitenkin sitten vihdoi kirjoitettua loppuun.
      Ei oikein tiedä pitäisikö itkeä vai nauraa. Tässä postauksessa olevat vanhat kuvat ovat osa ihan hirveitä. Eivätkä ne edes ole kuin noin vuoden vanhoja. Toisaalta lohdullista huomata, että jotain kehitystä on selvästi tapahtunut. Vielä on paljon opittavaa, ehkä teen hetken päästä uudelleen samanlaisen postauksen.

Esteratsastus


Heti alkuun oikea laatukuva viime vuoden Miljoona hevosesta. Tässä on käytännössä kaikki pielessä. Hevonen ei näy edes puoliksi, liikkeen vaihe on huono ja kuvaa ei ole käsitelty ollenkaan jälkeenpäin. Lisäksi tausta on todella rauhaton. Tuolta esteeltä en nykyään lähtisi kuvaa ottamaan, kun se on toisen esteen takana. 


Tämä kuva on otettu 2014 Horse Showsta. Jälleen sama homma, hevonen ei näy kunnolla. Ja jos näkyisi, näyttäisi se lentävältä lihapullalta, koska on jo esteen päällä. Reunoille jää myös turhan paljon tilaa. Näin vain saa hienostakin hevosesta surkean kuvan.


Nyt päästäänkin sitten jo viime vuoden puolelle helmikuuhun. Ensimmäiset kuvaamani maneesikisat, joiden jälkeen en enää tykännyt maneesikuvauksesta. En osannut vielä käyttää kamerasta paljon muuta kuin valmisasetuksia ja nämä on varmaankin otettu urheilukuvauksella. Epätarkan kuvan lisäksi rajaus on liian löyhä. Tähän mennessä olen jo oppinut ottamaan kuvan vähän paremmassa vaiheessa.


Lisää maneesikuvausta maaliskuussa. Rajaus on parempi, ja olen oppinut vähän käyttämään kameraa, kuten säätämään ISO:a. Sehän onkin sitten ihan tapissa ja kuva on täynnä kohinaa. Täysin tarkkakaan se ei ole. Nykyään se on opittu, että jos kuvauskalusto ei riitä pimeään maneesiin, silloin ei mennä pimeään maneesiin kuvaamaan, jos ei halua menettää hermojaan.


Kesäkuussa tuli käytyä vielä yhdissä hallikisoissa Jalasjärvellä ja siellä maneesiin pääsi sen verran valoa, että kuvat jopa olivat ihan hyviä verrattuna aikaisempaan.


Kun päästiin ulkokentille kisaamaan, aloin käymään kesällä vähän enemmän kuvaamassa, joten kuvia on tiheämmällä aikavälillä. Tämä on elokuusta Alavuden kenttäkisoista. Ihan onnistunut otos ja ensimmäisiä, jotka menivät Lighroomin läpi ennen galleriaan laittamista.


Tämä kuva on tämän vuoden Miljoona hevosesta. Onhan se parempi, mutta tausta on vähän rauhaton. Tästäkin on jo melkein puoli vuotta aikaa, joten aukko on tässä f/14. En osannut vielä silloin säätää sitä tai oikeastaan ymmärtänytkään paljoa.


Sitten pystykuva Miljoona hevosesta. Tämän halusin laittaa vertailukohteeksi, koska ennen otin kaikki kuvat vaakaan ja edestä päin otetut kuvat olivat usein liian myöhään, eli hevosesta näkyi vaan etuosa.


Tässä kuvassa kamera on tarkentanut hevoseen ja tausta on suhteellisen rauhallinen taloa lukuun ottamatta. Esteen koko huomioiden liikkeen vaihe on hyvä ja rajauskin kohdallaan. Kuva Manunkylän kisoista syksyltä.

Kouluratsastus


Koulukisoissa olen käynyt aika vähän kuvaamassa, tämän postauksenkin julkaiseminen venyi, koska ei ollut koulukuville uudempaa vertailukohdetta. Loppujen lopuksi en sitten laittanut ollenkaan ihan koulukisoissa otettuja kuvia, koska olisin joutunut odottamaan vielä muutaman kuukauden. Tässä on aluksi kaksi kuvaa, jotka ovat vanhojen kuvien parhaimmistoa ja käytännössä ainoat ihan siedettävät kuvat. Molemmat Horse Showsta.
         Tässä ensimmäisessä liikkeen vaihe on kiva, mutta hevonen sekoittuu aika paljo taustaan ja siitä ei saa kunnolla selvää. Jäähalissa oli kuitenkin ihan hyvä valo, että olisi sieltä parempiakin kuvia voinut saada.


Tässä samasta luokasta palkintojenjaosta ihan kiva kuva ottaen huomioon, että se on otettu urheilukuvauksella. Tässä ei ole niin selkeää virhettä, jopa ihan kiva kuva.


Tässä on sitten ei niin hyvä kuva. Tälläisiä Horse Shown melkein kaikki kuvat ovat. Räpsäisyjä, joissa kamera on vaan suunnattu hevosta kohti, kun se tekee jonkin hienon liikkeen. Hevonen näyttää vähän siltä, kuin olisi liimattu etujaloistaan maahan kiinni, vaikka on todellisuudessa tekemässä piruettia.



Tässä on kuva viime vuoden hevosmessujen rotuesittelystä. Messukeskuksessa oli kameralleni kuitenkin liian pimeää, vaikka valoista olikin, että ISOa sai aika reilusti nostaa, joten kovin hyvän laatuisia eivät kuvat olleet. Rajaus on aika löyhä, mutta se ei oikeastaan haittaa. Hevonen kyllä sekoittuu taustaan tosi paljon.


Tässä on syksyltä kuva, joka kylläkin on otettu estetunnilla, mutta lasketaan se nyt tähän kouluratsastusosuuteen. Rajaus on ihan mukava, hevosen edessä on enemmän tilaa kuin takana, vaikka hännästä jääkin pala pois. Tausta on tässäkin ongelmana, mutta sitä on käytännössä mahdoton korjata ilman parempaa objektiivia.


Ravit


Tämä ravikuva ovat ihan ensimmäiseltä kuvausreissultani 2014 kesältä, kun olin pari kuukautta sitten ostanut ensimmäisen kamerani. Ja sen kyllä huomaa. Raveissa edestä päin saa harvoin hyvän kuvan, eikä se tässäkään ole onnistunut. Hevosen jalat ovat yhtenä myttynä, eikä ohjastajasta näy kuin kypärä. Hevosen ilmekään ei ole ehkä se paras mahdollinen.


Seuraavan kerran raveihin eksyin vasta talvelta, jolloin tämä kuva on otettu. Kuvakulma on ihan hyvä, mutta liikkeen vaihe ei todellakaan ole paras korostamaan lennokasta ravia.


Kuva on otettu elokuussa ja vaikka valo tulee osaksi hevosen takaa, se ei omasta mielestäni tee kuvasta huonoa. Kuva on otettu etuviistosta, joten hevosen kaikki jalat erottuvat ja ravin liike näkyy.


 Muu hevoskuvaus


Tässä on ensimmäisiä ottamiani rakennekuvia. Kaverini ponista keväällä. Muun kun kisakuvauksen kanssa olen aika aloittelija vielä, kun harvemmin pääsee kuvaamaan. Jostain se kaikki on kuitenkin alkanut. Ponin ilme on aika tylsistynyt ja seisoin kuvan ottamisen aikaan, joten se on otettu yläviistosta.


Otettiin myös muutamia studiokuvia, jotka eivät onnistuneet kovin hyvin, joudun värittämään taustaa jälkikäteen melkein kokonaan ja kuva on epätarkka. Vertailun kohteena blogissakin näkynyt 2015 joulun alla ottamani kuva Pandasta. Asetelma vain on käännetty toisin päin, hevonen seisoi ulkona ja minä sisällä. Tausta ei ole kokonaan musta, koska tallin ulkovaloa ei saanut pois päältä.


Kesällä sitten leirillä tuli vähän enemmän kuvattua. Otin kuvia tallin hevosista ja Miran mukana olleesta Hallasta ja kuvista tuli ihan kivojakin. Näissä pääkuvissa tausta voisi olla sumeampi.


Tässä on myös Röllistä ja Tupsusta samalla leirillä pääkuvat. Röllistä otetussa tykkään taustasta ja ponin ilme on ihana. Tupsu-kuvassa tausta on vähän rauhaton ja liian tarkka.


Myös rakennekuvia näistä kaikista kolmesta tallin hevosesta otettiin ja ne olivatkin ihan kivoja. Taustassa toki edelleen parannettavaa, eikä näitä ole muokattu mitenkään.


Sitten ovat nämä uusimmat kuvat, mitkä kävin ottamassa tammikuussa. Tykkään näistä molemmista kovasti ja muutkin kuvat onnistuivat kivasti. Kuvat ovat piirtyneet tarkasti ja niissä on kivaa piirrosmaisuutta, jossa pienemmätkin yksityiskohdat erottuvat. Erityisesti oikeanpuolimmaisen tausta on onnistunut.


Onko teidän mielestänne tapahtunut kehitystä?

4 kommenttia:

  1. Tosi mielenkiintoinen postaus! Ja todella huomaa sun kehityksen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Oli tosi mielenkiintoista kirjoittaessakin huomata :)

      Poista
  2. Mä en tiedä miksi, mutta en näe kuin harvan kuvan tästä postauksesta ja ne jotka näkyvät, lataavat todella hitaasti :o Samoin on käynyt joskus aiemminkin! Estekuvat ja nämä muut hevoskuvat näet suurinpiirtein kaikki, mutta koulukuvista ja raviesta en näe mitään, mikä on todella harmillista :/ No, ainakin estekuvien perusteella kehitystä on tapahtunut! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ai, hankala sanoa mistä johtuu, muistaakseni galleriasta kopioimillani kuvilla on ennenkin ollut ongelmia. Pitää varmaan tästä lähtein vain lisätä toisella tavalla. :)

      Poista