lauantai 4. heinäkuuta 2015

Leiri - Päivä 1: Takaisin satulaan

Nyt taas hetken tauon jälkeen koneen ääressä kirjoittelemassa tänne jotain järkevääkin. Tosiaan tämä viikko meni maanantaista perjantaihin Cavallon leirillä ja nyt siitä onkin tulossa iso kasa postauksia. Kuviakin riittää, koska niitä tuli otettua pelkästään omalla kameralla ainakin 1500. Jaoin ratsastukset ja teoriat viiteen postaukseen päivä kerrallaan, mutta muita kuvia on tulossa erillisinäkin postauksina. Oli kiva päästä ratsastelemaan kuukauden tauon jälkeen, mutta kyllä sen myös huomasi omassa ratsastuksessa. Lihaksia ainakin oli lähtenyt, sillä maanantaina saappaat menivät normaalia helpommin kiinni ja kymmenen minuutin keventämisen jälkeen olin ihan puhki.

Maanantaina saavuttiin tallille yhdeksän jälkeen ja kannettiin tavarat sisälle. Melkein heti mentiin talliin laittamaan hevosia päivän ensimmäiselle ratsastustunnille. Leireillä yleensä mennään vähän erilaisilla hevosilla, kuten niillä joilla ei ole mennyt moneen vuoteen tai jos ei ole kertaakaan jollain hepalla ratsastanut. Sain tunnille Tahvon, ison tumman puoliverisen. Sillä olen viimeksi mennyt varmaankin kaksi tai kolme vuotta sitten leirillä, edes tarkkaa muistikuvaa ei ole, joten kauan siitä on.


Tästäkään tunnista en kyllä muista kovin tarkasti mitään, videota ei ole ja kuviakin vähän, joten kovin laadukasta tekstiä ei tarvitse odottaa. Tehtiin aluksi käynnissä muutaman kerran volttikahdeksikkoa toisessa päädyssä ja samaa myöhemmi ravissa. Tahvo tuntui reippaalta, vaikka muistikuvani siitä oli, että se on patalaiska. Volttikahdeksikko sujui aika hyvin, kunhan sai suoristettua hyvin välissä. Kahdeksikko jätettiin pois ja verkattiin vielä laukkaympyröillä molemmissa päädyissä.

Tunnin pääaiheena oli avotaivutus, joten pienten välikäyntien jälkeen alettiin tekemään sitä. Tultiin joko kerran ensin käynnissä ja sitten vasta ravissa tai heti ravissa, en muista tarkkasti. Tehtiin pitkän sivun alkuun voltti ja sitten tehtiin avoa, ikään kuin käännettäisiin toiselle voltille. Tahvon kanssa oli helppo mennä, koska kun sain sen avotaivutukseen kuten piti se jatkoi sitä samalla lailla vaikka kuinka kauan. Ehti miettiä vähän omaa asentoakin samalla.

Tehtiin samaa toiseenkin suuntaan ja se ei ollut ihan yhtä helppoa, kuten oikea kierros ei mulle yleensäkkään ole. Pari viimeistä kertaa meni kuitenkin ihan hyvin jo.Lopuksi mentiin vielä laukkaa niin, että nostettiin ennen volttia ja laukattiin voltti, joka tosin sai olla vähän isompikin kuin ravissa tehdyt, ja sen jälkeen asetettiiin pitkä sivu sisälle päin. Tahvo oli tosi kiva koko tunnin ja ihme etten sillä ole enempää mennyt, on se kuitenkin tallin isoin hevonen ja ainut, joka todella on juuri sopivan kokoinen, ettei jalat mene kylkien alapuolelle.Teoriassa testailtiin istunnan vinoutta minitrampoliini, isojen jumppapallojen ja ohjien avulla. Se oli oikeasti aika hauskaa. Huomattiin mm. kuinka pienet avut ohjien toiseen pääähäh tuntee, kun kokeiltiin pitää silmiä kiinni samalla kun toinen vähän vain sulkee nyrkkiä ohjien toisessa päässä. 
     Tuntien välissä jaettiin myös hoitohevoset ja sain Roosan kanssa yhdessä Faben. Se alkoi kävelemään leirin aikana vähän jäykästi toisella takasella ja ilmeisesti sen jalka ei ollut ihan kunnossa, joten ei kovin paljoa sitä hoidettu.

Kaikki Polle-kuvat © Mirror

Iltäpäivän tunnilla oli sitten esteitten vuoro Pollella. Olin siis hypännyt viimeksi 1,5 kuukautta sitten, joten osaksi myös sen takia tunti ei sujunut yhtään. Tuntui, että en muistanut enää kuinka ratsastetaan. Tunti pidettiin maneesissa, koska oli luvattu sadetta, mutta tietenkään sitten ei satanut. Maneesissa oli valmiina kolmoissarja keskilinjalla. Ennen ensimmäistä estettä oli ponnistuspuomi ja jokainen väli oli ehkä hieman edellistä pidempi. 

Verkattiin kaikissa askellajeissa, laukassa mentiin ymypyröillä puomin yli. Polle tuntui aluksi varsinkin laukassa reippaalta ja ravissa ja se jopa myötäsi hetken, kunhan sain sen asetettua, Polle kun on juuri sellainen, joka oikoo helposti ja asettuu vaikeasti.Verkan jälkeen ravattiin muutama kerta kaikkien puomien yli ja ennen viimeistä tehtiin pieni käyntiinsiirtymä. Päädystä käännyttiin vuorotellen molempiin suuntiin. Ensimmäinen este nostettiin ristikoksi ja hypättiin sarja yksi kerrallaan ravilähestymisellä, koska maneesi on sen verran kapea, että laukassa kääntäminen olisi ollut vaikeaa. Päädystä käännyttiin vastakkaiseen suuntaan, kuin mistä tultiin. Ravilähestymiset on mulle aika iso ongelma, koska en osaa olla varsinkaan puomin jälkeen yhtään. Pitäisikö keventää, istua alas vai olla ylhäällä. Sitten este menee ihan miten sattuu.

Toinen este nostetiin pystyksi ja tuliin molemmista suunnista kahdella esteellä, sitten nostetiin kolmaskin. Hypyissä Polle vähän väsähti ja se ei nostanut välttämättä laukkaa ristikon jälkeen.Kaikki hypyt menivät vähän huonosti ja pari kertaa jouduin tulemaan heti uudestaan. Muutama vähän parempi kierroskin tuli, mutta eivät nekään mitenkään huippuonnistuneita olleet. Kuten kuvista myös huomaa, asentoni on välilllä ihan hirvittävä.

Kun oltiin hypätty kolmella esteellä kaksi kertaa, käskettiin ottaa jalustimet pois. Se ei kyllä yhtään haitannut, koska ei tarvinnut muistaa nousta esteen päällä ylös (älkää kysykö miksi ihmeessä olin senkin unohtanut). Ilman jalustimia sujui varmaan parhaiten koko tunnilla.Otettiin jalustimet takaisin ja viimeiseen esteeseen laitetiin takapuomi. Vasemmalta tullessa sujui ihan hyvin. Seuraavalla kerralla toin Pollen vähän hitaassa ravissa ja se lähti puomin jälkeen vinosti oikealle. Keskimmäinen este mentiin ravissa ja viimeiseen väliin tuli kaksi askelta. Selästä se tuntui paljon vaivalloisemmalta kuin mitä sitten loppujen lopuksi näytti. Tulin saman tien uudestaan ja se sujui paremmin.
Illalla putsattiin varusteita ja siivottiin karsinoita ja tarhaa. Iltapalan ja suihkun jälkeen olin niin rättiväsynyt, että nukahdin reilusti ennen puolta yötä.

2 kommenttia: